Om hagen


Hagen i 2013

Jeg og mannen min bygget hus her opp mot skogen i Nannestad i 2006 og flyttet inn på høsten.  Tomta er på litt under ett mål og den skulle fylles opp med planter, det var i alle fall bestemt.  Så da kjøpte jeg et lite jordlass og tok med meg en del planter fra den forrige hagen og disse ble dyttet ned i et ventebed.  Siden det bare var morenesand og stein her, så kjøpte vi oss et stort lastebillass med jord våren etter.  Vi trillet ut alt og jeg trodde at jeg måtte kjøpe mye mer jord etter hvert.  Men så viste det seg at det grodde godt i morenesanden så da ble det ikke så mye mer jord som ble tilført.

For å stadig forbedre jorda har jeg prøvd å ikke fjerne for mye av vissent løv og bladverk.  Jeg lar det heller bli kompostert rundt plantene.  Og så får jeg gressklipp fra naboene på våren som også legges rundt om i hagen i bedene.  Det gir både næring og jordforbedring i tillegg til at det hindrer en del ugress.

Vi har en bitte liten plenbit, men ellers er det busker, trær og først og fremst stauder i hagen.  I 2009 laget vi to små dammer med en liten bekk mellom, den lager litt ekstra liv i hagen synes jeg.

Utsnitt av bekken

Hagen ligger som sagt mot skogen og jeg prøver å få til en glidende overgang mot den.  Vi klarte også å beholde litt blåbærlyng under byggeperioden og den gir også en fin overgang.

På veststiden av huset er det skråning ned mot naboene og der blir det gjerne tørt, men etterhvert har jeg fått plantet noen trær og busker som også gir litt skygge der.

Singelganger på vestsiden
Skyggebedet ved inngangen

Jeg har registrert hagen som besøkshage hos Hageselskapet og tar gjerne i mot hagebesøk etter avtale.  Det er jo så koselig å møte andre hagefolk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar