onsdag 3. juni 2015

Glaucidium palmatum

En av favorittene på våren er glaucidium palmatum.  Jeg har hatt den i mange år og den vokser slett ikke fort, men nå er den blitt ganske stor og utrolig flott.  Jeg har nok fått den som en liten plante fra en planteauksjon i Ullensaker hagelag. Planten har ikke noe norsk navn, og det er veldig sjelden en finner den i handelen, og det er virkelig synd!  Dette er en skatt som en gjerne bytter til seg eller får kjøpt av hagevenner.
Det finnes 2 forskjellige, en lys rosa/lilla og en hvit.  Jeg har begge, men synes nok at den førstnevnte er flottest.  Og bladene er også lekre, og de står like fint gjennom hele sesongen.  Planten vokser i ei fin tue, og den blomstrer hos meg i slutten av mai, begynnelse av juni.

Nå har den også begynt å så seg selv, og det er jo kjempegøy!  Tidligere har jeg prøvd å samle frø og så på vinteren, men frøene bør sås ferske og derfor lar jeg den heller så seg selv.  Problemet er at det kun er frøbladene som kommer første året, så det kan være fort gjort å ikke luke den vekk.  Men siden den har ganske store frøblad, så har jeg nå lært meg å kjenne dem igjen.  Andre året komer de vanlige bladene, kanskje bare ett eller to.  Så det tar fort noen år før den blomstrer.

Glaucidium er en japansk skogsplante og den trives godt hos meg i et bed med kun litt morgensol. Den er tydeligvis vedlig hardfør, og jeg har også lest at den ikke liker å bli delt.  Og hittil har det heller ikke vært nødvendig siden det bruker mange år på å bli stor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar