søndag 31. mai 2015

Egne sådde primulaer

I noen år nå har jeg drevet og sådd stauder, og særlig primulaer har jeg fått skikkelig dilla på.  De er også ofte forholdsvis enkle å få til, men er ikke alltid frøekte.  Derfor er det alltid spennende å se hvordan de blir.

Og nå har noen av de primulaene som jeg sådde vinteren 2012/2013 begynt å komme i blomst.  I fjor ble det ingen eller få blomster noe som er helt normalt, men nå kommer flere med knupper og blomster.

Noen primulaer trenger er kuldeperiode for å spire, andre ikke.  Jeg pleier å la alle få kulde, det er så mye enklere.

Denne er sådd som primula chonantha, og det er det kanskje også.  Bladene ligner veldig, men jeg hadde trodd at blomstene skulle være mer samlet i toppen av stilken.  Men det er godt mulig at jeg ta feil.  Pen er den i alle fall!
Denne lille her er også merket med chionantha, og de kan bli hvite, så det kan også stemme.  Planta er fortsatt veldig liten, men jeg håper den vil trives.

Primula polyanthus 'Daybreak' sådde jeg også vinteren 2012/2013 og i år har den blitt helt nydelig.  Den er svakt rosa med gult i midten.

Dette tror jeg må være en etasjeprimula, selv om fargen ikke var slik jeg trodde.  Lappen er borte, så det er ikke så godt å vite.  Men den er ut til å bli flott, den må bare få litt mer tid til å utvikle seg.  Og det kommer mange flere blomsterstengler også, gleder meg!

Jeg vil virkelig anbefale å begynne å så stauder, det trengs en del tålmodighet, men er jo så spennende!

4 kommentarer:

 1. Ja, helt enig - det er moro å så stauder. Primula har jeg bare forsøkt en gang, men det gikk dessverre dårlig. Den øverste likte jeg særlig godt:)

  SvarSlett
 2. Prøv igjen med primula, de er jo så nydelige. Og jeg har etter hvert funnet ut at mange primulaer er forholdsvis enkle å få til å spire :)

  SvarSlett
 3. Hei, jeg har aldri prøvd å så primula, men det høres spennende ut, de er jo så flotte. Kjøpte en primulaklump på planteloppemarkedet vi i hagelaget arrangerte her i Haugesund i går, blir spennende å se hva det er for den var ikke merket.

  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
 4. Hei! Enig i at primula er spennende, og slike klumper som en ikke vet hva er, blir ekstra spennende.
  Det er mye frø å få tak i til primulaer, særlig på nettet, både bytting og salg, så det anbefales absolutt!
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett