Litt om meg

Jeg er hageentusiast og ihuga plantesamler.  Jeg er i full jobb, men heldigvis krever jobben mye tid på vinteren (og dessverre litt ut over våren), så da har jeg en del ekstra fritid på sommeren slik at hobbyen kan dyrkes.

Jeg synes jo også at det er fint med samplantinger og fin blomstring, men må nok innrømme at det er samling og formering av stauder som er min hovedinteresse.  Når jeg holder på i hagen så ender jeg fort opp med å dele stauder og potte opp, eller potte om små frøplanter.  Nye prosjekter er også veldig morsomt, ikke fullt så morsomt å luke og ta vare på gamle bed.  Men det må jo til det også.

De siste par årene har jeg fått en del overskuddsplanter som jeg har solgt, enten på et hagemarked i nærheten eller når jeg har hatt hagebesøk.  Pengene går i sin helhet til å kjøpe nye planter :-)

Jeg sår også en del stauder hvert år.  De sås rundt nyttår og settes ut i kulda, gjerne under litt snø.  I slutten av mars eller begynnelsen av april tas pottene inn og drives. Det er veldig spennende å se hvor mye som spirer.  Og ut over våren og forsommeren må de nye, små plantene prikles.  Når egenprodudserte stauder endelig blomster, kanskje etter 2 år, 3 år eller 4 år, så er det skikkelig gøy.

Jeg er med i det lokale hagelaget og synes det er veldig gøy.  Da treffer en likesinnende og kan bytte planter og utveksle erfaringer.  Som hobbygartner blir en jo aldri utlært.

2 kommentarer:

  1. Hei
    Jeg er med i Blomstervenners klubb og har bla fått frø av anemone narcissiflora og anemone trullifolia. Min erfaring er at det er vanskelig å få enkelte anemoner til å spire, og vil høre med deg som har lang erfaring med stauder. Skal jeg bruke undervarme, stratifisering osv?

    SvarSlett
  2. Hei! Jeg har sådd staudefrø i mange år og har som deg også erfart at mange frø ikke spirer. Jeg lar stratifiserer alle staudefrø, synes det er greit for jeg vet jo at de tåler det. Og jeg har ikke full oversikt over hvilke frø som trenger det. Men jeg bruker aldri undervarme, prøver heller å la dem spire under mer naturlige forhold. Noen ganger tar jeg frøene inn for å få litt fortgang, men ofte lar jeg dem bare stå ute og få en vanlig vår. Og så håper jeg at så mye som mulig spirer.

    SvarSlett