torsdag 4. juni 2015

Små skjønnheter i hagen

Jeg må jo bare innrømme at jeg har en svakhet for små skjønnheter i hagen.  Fordelen med disse små er også at da blir det plass til så mange flere :)  Svært mange av disse plantene har ikke fått noe norsk navn, og de kan være vanskelige å få tak i.  Men det hender at de dukker opp i spesielle gartnerier.Erythronium, hundetann er en liten knoll som jeg har blitt oppmerksom på de siste årene.  De har fått navnet sitt etter formen på knollene og navnet sier derfor ingenting om hvordan planten/blomsten ser ut.

Her er det en liten rosa/lilla skjønnhet som jeg fikk i 2012.  Den har allerede rukket å formere seg litt.Her er Erythronium Pagoda, en av de mest vanlige hundetenner og den er veldig villig.  Denne kjøpte jeg i 2012, kun et par tre knoller og nå er den blitt veldig stor.

Denne lille saken heter  Mukdenia rossii karasuba.  Den har jeg foreløpig liten erfaring med, men den skal trives i skygge/halvskygge og jeg har derfor satt den i bedet hvor den kun får litt sol på morgene.  Den er bare ca 25 cm høy og den skal få fine høstfarger.
Pteridophyllaceae racemosum er også en veldig liten skjønnhet som jeg kjøpte i fjor og det er nå første gang den blomstrer.  Den kommer opprinnelig fra Japan hvor den gror i skogsområder i fjellene.  Den er eviggrønn og bladene ligner bregneblader.  Jeg håper virkelig at den vil trives og utvide seg.
Isopyrum thalictroides ser ut til å være meget sart, men dette er nok helt klart en tøffing.  Jeg har hatt den noen få år og den har allerede rukket å bli ei ganske stor tue. Den kan ligne på en anemone, men er ikke i slekt.  Som mange andre vårblomstrende stauder visner den ned rett etter blomstring.


Og til slutt, en veldig spesiell blåveis, Hepatica nobilis x media Silver Raffels.  Denne har rosa blomster og nydelige blader som kommer når blomstringen er over. Og disse står jo fine hele sommeren.  Det er flott med planter som er fine også når blomstringen er over.

2 kommentarer:

  1. Noen av dem kommer fra Garden Living, et veldig spennende lite gartneri på nett :-)

    SvarSlett