onsdag 30. august 2017

Noen erfaringer i parsellhagen

Det er skikkelig gøy å høste egen mat!  I parsellen vokser og gror det fortsatt, og noen erfaringer har vi jo gjort i løpet av sommeren.  Jeg visste at det var vanskelig å finne skikkelig gode sukkererter, men jeg visste ikke at de jeg kjøpte ikke var riktig merket.  Jeg kjøpte sukkererter som skulle bli 50 cm høye, nå er de 1,5 m og truer med å velte overende.  Jeg satte ned skikkelige stokker og bant opp med ståltråd.  Men stokkene står ikke langt nok ned i jorda til disse høye plantene, de skulle jo bare bli 50 cm.  Men det mest irriterende er at ertene heller ikke er så gode som jeg hadde håpet.  Neste år må jeg prøve en annen sort, det er i alle fall helt klart.

Og mer har blitt galt - jeg kjøpte småplanter av sellerirot, men nå ser jeg jo at dette er stangselleri.  Og hvordan vi skal få brukt så mye stangselleri, det aner jeg ikke.  Så vidt jeg vet så må den spises fersk og egner seg vel ikke til å putte i fryseren.

Jeg har også irritert meg over at sommerkålen ikke knøyt seg, den bare vokste opp i høyden.  Min mor var den som måtte fortelle meg at dette var jo slett ikke sommerkål, dette er rosenkål!  Så da er det jo egentlig greit, jeg ser jo at det er små kålhoder som er på vei her.  Men litt kjedelig er det jo at småplanter og frø er feilmerket i gartneriet.

Purren har jeg ikke gjødslet nok, men i dag høstet jeg den første!  Neste år blir det mer gjødsel på den.

Den første rødløken dro jeg også opp i dag, ikke kjempestor, men brukbar.  Og den spiste vi til middag.

Spisskålen har vi høstet for noen uker siden.  Jeg tenkte da å fjerne rota, men det ble ikke gjort.  Og nå er det flere nye kålhoder på vei, av og til er det greit å å være litt slapp :-).  Og så lærte vi noe nytt.

Maisen er på vei, jeg håper bare at den rekker å bli moden.  Og potetene er ferdige, potetgressene har begynt å visne, så de høster vi nå etterhvert som vi bruker dem.  Og de er heldigvis også veldig gode. 

Og i dag startet jeg litt gjennbruk av potetåkeren.  Noen av staudefrøene som jeg sådde i vinter har vokst seg til og blitt ganske store planter.  Normalt pleier jeg å overvintre disse i potter, men nå kommer jeg til å grave ned de fleste i potetåkern.  Jeg tror de kommer til å overvintre bedre der.  Og så får jeg grave dem opp til våren.


6 kommentarer:

 1. Wow! Så mye spennnende som vokser opp i grønnsaksparsellen deres! Det er kjedelig med feilmerkede planter på gartneriene. Jeg synes desverre det skjer oftere og oftere. Med blomster kan en jo vente med å kjøpe til en ser blomsten, men det er jo litt vanskelig å gjøre med grønnsaksstiklinger.. Uansett ser det jo ut som dere har fått en skikkelig imponerende avling :-)
  Ha en fortsatt riktig fin kveld
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Helt enig at det er mye feilmerking ut å går, jeg har også opplevd det med blomster som deg. Men grønnsaker burde vel kanskje vært ganske enkelt siden utvalget der ikke er så stort. Men jeg skal i alle fall si fra på gartneriet, det er jo ikke deres skyld, men de kan jo bringe det videre.

   Slett
 2. Hei Lisbeth. Her var mye godt. Det er veldig irriterende å ikke få det man forventer. Gartneriene må skjerpe seg. Fortsatt fin uke til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Enig i at gartneriene må skjerpe seg og jeg skal også si i fra neste gang jeg er innom der. Ha en fin helg!

   Slett
 3. Jeg syns du har fått til mye i kjøkkenhagen. Kan du ikke bare prøve å kutte stangsellerien i småbiter og hive i fryseren. Jeg gjør det med mangoldstilkene og de ligner jo litt, bruker dem i supper, lapskauser etc. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for tipset! Det skal jeg jammen prøve å gjøre med stangsellerien. Det koster jo absolutt ikke noe å prøve. Ha en fin dag du også!

   Slett