lørdag 28. juli 2018

Ei lita klatreplante - Dioscorea nipponica

I 2009 kjøpte jeg ei lita klatreplante via ei nettside.  Jeg hadde aldri hørt om denne før og ble nysgjerrig.  Og den har klart seg i alle disse årene, men stor er den forsatt ikke.

På våren ser bladene slik ut, virkelig lekre.

 Og ut over sommeren så ser de slik ut, grønne og fine.

I sommer oppdaget jeg at den hadde masse frø, skikkelig flotte de også.

Og der det er frø, så  må det jo være blomster.  
Så jeg kikket etter det og fant noen bittesmå, grønne blomster, ca 2 mm store.

Kan vel ikke akkurat si at det er blomstene som gjør denne planta :-)

Og så kommer høsten og da blir bladene virkelig dekorative.  Dessverre er de ikke slik så lenge, men en må jo bare nyte dem når de står slik.  Dette bildet er fra i fjor.

Jeg har ikke klart å finne ut så mye om Dioscorea helt til jeg dumpet over en artikkel i TrädgårdsAmatören i 2017. Den heter jams eller yams på norsk/svensk og er en tropisk slyngplante.  Og noen få av disse kan trives selv her i sone H4-5.
I tropiske strøk dyrkes denne pga store, spiselige knoller, jeg tviler på at min plante har mange av dem.  På alle disse årene så er det fortsatt bare 3 stengler på den og hver av dem er vel ca 2 - 3 meter lange.  I år skal jeg samle frø og så får vi se om de er spiredyktige for mange knoller ser det ikke ut til at det blir på den.

Min plante står i nordveggen i et opphøyd bed.  Den slynger seg på en barlind, men må hjelpes litt siden den ikke ser ut til å klarte selv.


4 kommentarer:

 1. Da jeg arbejdede på en planteskole en sommer blev jeg bedt om at smide nogle sommerblomster ud på komposten. Det var batater eller yams, som du skriver. Vi havde dem i 3 forskellige bladfarver; gul, grøn og rød. De gule kunne jeg næsten ikke få ud af plastikpotterne, fordi de var fulde af store knolde, så det er måske kun nogle enkelte sorter der producerer disse knolde.
  Jeg vidste slet ikke der fandtes yams som var flerårige her hos os, men det er en fin bladplante du har fået dig der.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
 2. Så fin den er, gjør jo ikke noe om blomstene er små når bladene er så vakre. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 3. The photos of these leaves are incredible! I love the large array of leaves you were able to capture in your photographs, thanks for the share. Have a fantastic rest of your week.
  World of Animals

  SvarSlett
 4. Wow !!! absolutely fantastic blog. I am very glad to have such useful information.

  หนังออนไลน์

  SvarSlett