søndag 18. desember 2016

Ti favoritter fra hagen i år

Det er så hyggelig og sitte å gå igjennom hagebilder nå på vinteren og etter å ha lest bloggen 'Grønn galskap, gærn grønnskap' ble jeg inspirert.  Så da har jeg prøvd å velge ut ti favoritter fra dette året.  Det har ikke vært helt enkelt, for det har vært mange fine blomster i løpet av sommeren.  Men jeg endte opp med disse.

Erythronium dens-canis'Rose Queen'
Først en liten hundetann, erythronium dens-canis 'Rose Queen'.  Jeg plantet 2 knoller i 2014, det ble bare en blomst i år, men så lekker.  Og bladverket er også flott, marmorert i grønt og brunt.  Denne skal sette mange sideknoller, men så langt har ikke det vært plagsomt.  Hundetann trives i halvskygge og er normalt enkelt å dyrke.


Pulsatilla slavica x sub slavica

Kubjeller er en ny dille jeg har fått.  Denne er hittil den fineste jeg har, pulsatilla slavica x sub slavica.  Kubjellene er utrolig sjarmerende med sine hårete knupper og stilker.  Dette er en av de tidlige vårblomstene, knuppene er fine, blomstene nydelige og så avslutter den med med fin frøstand også, en stor hvit ball.
Pulsatilla slavica x sub slavicaAndrosace albana
Androsace albana, smånøkkel, er en nydlige liten sak.  Til å være en androsace så er denne egentlig ganske høy.  Hos meg blir den 10 - 15 ca høy og har flotte rosa blomster samlet på toppen av blomsterstilken.  Den sår seg gjerne selv og trives i grusbedet i full sol.Glaucidium palmatum
Glaucidium palmatum tror jeg ikke har noe norsk navn.  Dette er en japansk woodland-plante og trives godt i halvskygge og i den lette sandjorda i hagen min.  Den blomstrer på våren og har dekorative blader hele sesongen.  Jeg har også fått tak i den hvite varianten, og den begynner også å bli ganske stor.  Disse liker ikke å bli delt eller flyttet, men nå sår den seg selv og det er kjempehyggelig.

Glaucidium palmatum alba


Cardamine pentaphyllos
Cardamine pentaphyllos, fembladet tannrot, er en woodland-plante fra Vest- og Sentral-Europa.  Så denne vil også stå i halvskygge.  Over det flotte bladverket kommer de lys lilla blomstene i mai.  Jeg har ikke prøvd å dele denne noen gang, men i sommer prøvde jeg å potte opp noen rotbiter av den, det blir spennende å se om de kommer til våren. 

Cardamine pentaphyllos


Primula chionantha alba
Primulaer har vært ei dille lenge og etter hvert har det blitt mange av dem.  En av de flotte i år var denne, primula chionantha alba.  Denne har jeg sådd selv og det er skikkelig gøy når de egensådde plantene begynner å bli litt store og få fine blomster.

Primula melantha
Primula melantha er en av de mer spesielle.  Sorte blomster er slett ikke vanlig og jeg var skikkelig spent på om den virkelig skulle være det.  To blomsterstilker ble det i år (jeg planter den i fjor sommer) og sorte var blomstene.  Ut over sommeren har planta utviklet seg fint med flere blader.  Så da håper jeg på flere blomster neste år.  Jeg skulle prøve å ta frø av den også, men hvis det ble frø så var i alle fall de borte da vi kom hjem fra sommerferie.


Anemone aff polyanthes ex Himalaya i knupp
Det er så utrolig mange fine anemoner. Her har jeg valgt ut anemone aff polyanthes ex Himalaya.  Denne har jeg dyrket fra frø fra Magnar Aspaker.  Den ligner mye på narcissiflora, men denne har noen lekre blå knupper.  Utsprunget er blomstene helt hvite, men med blå underside. I år blomstret den i månedsskiftet mai/juni og den blir ca 40 cm høy.

Anomone aff polyanthes ex Himalaya

Trollius hestoeyensis
Den ville ballblommen har mange flotte slektninger som absolutt bør dyrkes i hagen.  Denne her heter trollius hestoeyensis og er ei lav og kompakt plante.  Den skal vissnok vært funnet på Hestøya, derfor navnet.  Og den må også deles for å få en lik plante.  Men jeg har oppdaget to frøplanter som ser ut til å bli helt like.  Men de får få utvikle seg et år til før jeg trekker den endelige konklusjonen.  Denne ballblommen blir bare ca 15 cm høy.Anemonopsis macrophylla
Porselensanemone, anemopsis macrophylla, har jeg prøvd meg på flere ganger og endelig, i år kom det blomster på den jeg plantet i fjor.  Denne kommer fra Japan, trives i skygge og litt fuktig.  Og den kommer i blomst ut på høsten.  Blomstene kommer på lange stilker og henger grasiøst over bladverket. 
Navnet anemonopsis betyr at den ligner en anemone og det stemmer jo.

9 kommentarer:

 1. Mange nydelige skatter i hagen din! Noen av mine favoritter også :) Den gule hundetannen sprer seg riktig bra hos meg, mens de rosa og hvite er mer beskjedne. Primula melantha var helt rå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den gule sprer seg litt hos meg også, men foreløpig ikke så mye. Så da er det nok veldig stor forskjell på typene.

   Slett
 2. Du har mye spesielt, ikke lett å velge. Jeg falt for fembladet tannrot (om enn ikke akkurat navnet) og den svarte primulaen. Ha en fin uke, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig i at tannrot er et tragisk navn:-) Men fin er den. Ha ei fin uke du også!

   Slett
 3. Mange flotte blomster, og spesielt Primula melantha! Porselensanemonen står også høyt i kurs her, har prøvd meg på noen frø og er så spent på om det spirer. God Jul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Krysser fingrene for at du får til spiring. God jul til deg også!

   Slett
 4. Oi oi, så mange nydelige og sjeldne blomster. Umulig å velge ut en av de ti, men den svarte primulaen var praktfull. Har prøvd meg på Porselensanemonen to ganger uten å lykkes. Kanskje alle gode ting kan bli tre. Takk for nytelsen.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også plantet tre porselensanemoner før jeg lykkes, så prøv gjerne en gang til!

   Slett
 5. Så hyggelig å lese bloggen din i romjula. Fortsatt God Jul. Ps. Veldig flotte bilder!!

  SvarSlett