søndag 27. september 2015

Frøsanking og blomstring

Nå går det i frøsanking om dagen.  Siden jeg synes det er spennende å få tak i nye staudefrø, så er en av mulighetene å bytte med andre.  I år er jeg også med i frøformidlingen i Blomstervenners klubb, og da har jeg prøvd å være litt ekstra flink til å samle frø.  Hittil har jeg samlet fra litt over 30 stauder.

Frøene samles i kaffefilter og oppbevares der til de er tørre.  Da renser jeg dem og har dem i små papirposer i kjøleskapet.  Her har jeg samlet frø fra alpestikle, en spesiell martagonlilje, Claude Shride, en liten hjelm, aconitum vaginatum,  Phyteuma scheuzheri og Lychnis x arkewrightii vesuvius.  Jeg tror at det blir de siste frøene som modnes i år, men det er jo ikke godt å si.  I dag har det vært strålende høstvær og skikkelig varmt i solveggen.  Hvis dette fortsetter så kan jo flere stauder få modne frø.

Nå er det spennende å se hva vi mottar av frø fra andre i Blomstervenners klubb, jeg håper vi får ei spennende frøliste i år siden det ikke har vært frøbytte der på noen år.

Duehode, Chelone obliqua, blomstrer nå, en koselig høstblomstrende staude som sprer seg litt, men ikke for kraftig.  Jeg har den også i hvitt, men den er faktisk ikke så veldig fin.


I skyggebedet er Anaphalis Triplinervis - perleevighetsblomst nydelig nå.  Denne kommer fra plantebytte i hagelaget og er skikkelig flott på høsten.


Purpursolhatten Tomato Soup har ikke kommet lengre enn dette, jeg begynner å tvile om blomsten vil springe ut skikkelig.  Siden jeg kjøpte den i fjor i full blomst, så visste jeg ikke at den var så treg, men jeg håper at det skyldes en kald sommer.


 Voksklokke, Kirengeshoma palmata, står også med knupper og rekker nok ikke å blomstre.  Men det er helt normalt.  Siden bladverket er flott og knuppene også, så gjør ikke det noe, her må jeg glede meg over den slik den er.

 

2 kommentarer:

  1. Det er kjekt å samle og å bytte med andre. Jeg har også samlet "litt her og der". Kaffefilter bruker jeg også. Jeg visste ikke at det finnes hvit duehode.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Hvitt duehode behøver du ikke jakte på, blomstene er slett ikke så fine som de rosa.

      Slett