fredag 9. oktober 2015

Nå er tida inne for å studere frølister

Høsten har kommet og det er egentlig greit å få en pause fra hagen.  Men det slår aldri feil - jeg må bare kikke på noen frølister.  Jeg skal ikke ha stort for jeg vet at det kan bli mye jobb med å holde liv i små staudeplanter ut over våren.  Og ikke er jeg så veldig glad i priklingen heller.  Men så var det disse spennende listene da .....

Jeg har bestilt tidligere fra Alpine-seeds i Tjekkia, lista hans er ganske lang og innholdsrik, og frøene så langt har vært bra.  Men det er jo selvsagt en del der som neppe er hardført her i Norge.  Men mye er jo det og sidene frøene ikke koster så mye, så kan en jo prøve :-)
For ikke å bomme helt så har jeg ofte valgt ut frø som tydeligvis kommer fra fjellområder, de som har artsnavn som alpinus, alpina, montana, pyrenaica ovs.  Eller jeg har funnet frø til planter som står på ønskelista.  Og så langt har jeg klart å få spiring på en god del frø og har jo også planter som har overvintret i hagen noen år.  Så nå har jeg sendt avgårde en liten bestilling på mail, klarte å begrense meg så langt.  Det ble bare disse 8:
 
Armeria juniperifolia
Haberlea rhodopensis
Pertocallis pyrenaica
Primula glutinosa
Primula proiflera
Dryas drummondii
Allyssum sp
Ramonda myconi
Pulsatilla vulgaris pink
Pulsatilla albana sulphurea
Teucrium pyrenaicum

Men så kommer jo frølistene fra de klubbene som jeg er medlem i, Dansk Primulaklubb, Blomstervenners Klubb, STA og noen få til.  Da er det også om å gjøre å ikke bli for ivrig.  Frølista til Blomstervenners Klubb er det jeg som setter opp, så der vet jeg at der er noen godbiter som jeg ønsker meg.
Og så ligger det allerede noen frø i kjøleskapet....


3 kommentarer:

  1. Det er interessant at læse om dine overvejelser over, hvilke og hvor mange frø, du vil så i år. Jeg kender dem udmærket, og i reglen får jeg sået alt for mange frø, og det værste er næsten de potter, hvor der ingenting sker, og som skal have chancen et år eller to ekstra.

    SvarSlett
  2. Fint å høre at du er tålmodig - jeg må innrømme at jeg tømmer ut de pottene som ikke spirer. Men jeg gjør det gjerne et sted hvor jorda får ligge i fred og kanskje kommer det opp noe neste år :-)

    SvarSlett
  3. Det høres kjent ut å tenke at jeg ikke skal kjøpe så mange frø, men plutselig ble det noen alikevel.

    SvarSlett