mandag 23. november 2015

Hvitveis i mange varianter


Alle kjenner vi den flotte hvitveisen som dekker skogbunnen tidlig på våren, men alle er kanskje ikke klar over at det finnes en utrolig mengde forskjellige veiser.  Og når en først oppdager det, så er det lett å bli bitt av samlemani. 

Hos meg begynte det med denne fylte hvitveisen som bare er helt nydelig.  Jeg fikk den på et plantebyttemøte i hagelaget for mange år siden, og nå kommer den flere steder i hagen.  Den blomster seinere enn den vanlige og som alle veiser så sprer den seg med jordstengler.
På disse byttemøtene fikk jeg også tak i gulveis og krysningen mellom hvitveis og gulveis, halvveis.  Og etter det har jeg vært på utkikk etter flere typer.


Anemone prattii kalles også monster-hvitveis.  Den er adskillig større en den vanlige og blomstrer også en god del seinere.  Dessverre ser det ikke ut til at den sprer seg særlig.



Her er en av de blå hvitveisene som jeg ikke kjenner navnet på.  Det finnes flere av disse, noen ganske lyse blå og andre veldig blå.  Jeg har to forskjellige og begge vokser seg større for hvert år.


Anemone nemorosa Green Fingers plantet jeg for mange år siden, men glemte den helt og den ble overgrodd av en microbiota.  Men da jeg tilfeldigvis fant den igjen hadde den greid seg fint og jeg flyttet den frem i lyset igjen.


Anemone nemerosa bracteata pleniflora synes er nydelig selv om den nesten er helt grønn.  Jeg fikk ei lita plante i 2013 og den blir større for hvert år :-)


Anemone nemorosa ‘Blue Eyes’ er halvfylt og har et blått øye, men denne ser heller ikke ut til å ville spre seg stort dessverre, en blomst i fjor og en i år, men vakker er den.

 
Også i år fikk jeg tak i et par nye veiser og jeg gleder meg til å se disse til neste vår. 

Alle veisene blomstrer på våren og etter blomstring så visner de helt ned.  Derfor er de fine å ha mellom andre stauder som kommer seinere og under busker.  De sprer seg med jordstengler som vokser rett under jordoverflaten.
Hvis en ønsker seg slike planter kan en f.eks se etter dem på plantemarkeder som arrangeres rundt om i landet der det kommer selgere som har spesialisert seg på mer sjeldne stauder.  Og enkelte små planteutsalg kan også ha varianter.  Og nå selges det også planter på nettet, så det er egentlig bare å leite.  Det er fort gjort å bli bitt av veisebasillen :-)

 

4 kommentarer:

  1. Jeg er også lettere angrebet af anemonebacillen, må jeg tilstå. Netop fordi de visner helt ned, leverer de en dejlig overraskelse, når de dukker op igen om foråret.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hyggelig å høre fra andre med samme basillen! Nå er det bare å glede seg til de dukker opp igjen til våren :-)

      Slett
  2. Så fine de er, jeg kjøpte en fylt hvit i vår, er veldig spent på om den kommer opp igjen.
    Hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er alltid så spennende med nye planter, men jeg tror nok at hvitveisen din kommer igjen. Lykke til!

      Slett