torsdag 2. februar 2017

Viltvoksende primulaer i Norge

Primula har vært en favoritt hos meg lenge.  Allerede som unge husker jeg at disse plantene fasinerte meg.  Tidlig om våren på Sunn-Møre gikk vi ungene tur i skogen for å finne kusymra (Primula vulgaris) i blomst.  Og da vi flyttet til Østlandet var det mainøklene (Primula veris) vi fant.  Disse viltvoksende primulaene er virkelig nydelige, og de fortjener en plass i hagen også.

Primula vulgaris vokser vill på kysten av Sør-Norge fra Aust-Agder til Sør-Trøndelag.  Ellers er den utbredt i Danmark og langs kysten nedover til Middelhavet og i landene rundt Middelhavet.  Og østover til Tyskland og Balkan.  Vulgaris betyr at den er vanlig, dessverre er den ikke det her på Østlandet.
 
Tegning av vulgaris fra boka Primula

Den liker kjølige somre og milde vintre, og foreløpig har jeg ikke fått den til her hos meg.  Den vil også ha halvskygge og muldrik jord. 
Jeg har en som ligner, men vulgaris har bare en blomst på hver stilk.

Den jeg har kan nok være en krysning mellom vulgaris, veris og elatior (hageprimulaen).  Nydelig er den også, men jeg håper jeg kan få tak i den ekte kusymra til sommeren.

Vulgaris har nok mange navn, slike de populære plantene gjerne har.  Kusymre er det navnet jeg kjenner, og det skal visstnok komme av at den blomstrer når kua slippes på beite.


Primula veris, mainøkkel eller marianøkleblom, er også en viltvoksende primula i Norge.  Denne skal være en av primulaene som er mest spredt i verden.  I Norge er den meste vanlig på Østlandet og i Sør-Trøndelag.  Primula veris betyr den første lille om våren, ikke rart at vi er glad i den.

Det noske navnet skal visstnok komme fra en gammel legende.  Jomfru Maria mistet sine himmelnøkler ned på jorden.  Og der de lå gjemt vokste den første marianøkleblom opp slik at hun fant igjen nøklene.
Mine sår seg villig i hagen, og det får de også lov til. De trives både i sol og halvskygge og liker også kalkrik muldjord.


Det finnes en rekke krysninger mellom primulaer og de lærde strides om opphavet.  Denne røde mainøkkelen vokste i min forrige hage og den tok jeg selvfølgelig med meg litt av.


Primula scandinavica, fjellnøkleblom, er den siste av viltvoksende primulaen i Norge som jeg har prøvd å dyrke.   Den er liten og som navnet sier, vokser den på fjellet.  Og den finnes vill bare i Norge og i Sverige på grensa mot Norge.

Hos meg ble dette en kortlivet plante, jeg har sådd den og fått bra med spiring, men den forsvant dessverre igjen.  Den gjør ikke så mye ut av seg, men er nydelig på nært hold.

I tillegg til disse så finnes også Primula nutans (finnmarksnøkleblom) og Primula stricta (smalnøkleblom) vilt i Norge.  Også Primula elatior har forvillet seg.3 kommentarer:

 1. Primula er vakre skapninger. Her jeg bor er det ganske mye marianøkleblom som kommer opp i skråninger og i plenen og det er et vakkert syn om våren. Mange av disse hadde knopper nå i mildværsperioden som var så jeg håper det går bra med dem nå som snøen er kommet igjen. Gøy å se en liste over de vi finner i Norge.

  SvarSlett
 2. Jeg husker også godt kusom, som vi kaller den her i Haugesund, fra barndommen. Har hørt at kusom allerede har begynt å blomstre her i år, men har ikke vært og sett selv. Jeg har ikke i hagen, men planen er der.
  Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 3. Fint innlegg du har laget om plantesorten Primula.
  Jeg liker også primula og har nettopp sådd frø av Primula vulgaris som jeg håper spirer og ikke blir spist av sneglene.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett