onsdag 15. mars 2017

Paris - firblad og andre varianter

Jeg tror jeg må ha en fasinasjon for litt spesielle planter.  Jeg kan fortsatt huske at jeg synes firblad, Paris quadrifolia, som vokste i skogen, var flott.  Og jeg tror vel egentlig ikke at så mange er enige med meg.  Den er jo egentlig ganske unseelig og gjør lite av seg, men kommer en tett på så er den nydelig.


Normalt har hver plante en stengel med 4 blader og en gulgrønn blomst.  Og så får den et stort blåsvart bær etter hvert.  De kan ha fra 2 - 6 blader, men fire er det vanlige.

For noen år siden oppdaget jeg at det var flere planter i denne slekten, og førte opp de på ønskelisten min til hagen.  Paris polyphylla og Paris thibetica dukket nå opp som barrotsstaude hos Gardenliving.no, og da måtte jeg jo bare bestille en av hver.

Paris polyphylla (bildet er lånt fra nettet)
For Paris polyphylla er det 6 som går igjen, 6 blader, 6 kronblader og 6 støvbærere.  Den blir høyere enn sin norske slektning, ca 70 - 80 cm og skal vokse sakte.  Den kommer fra Himalaya, og trives i skogbunn. 

Paris thibetica er mye lavere enn polyphylla, ca 20 - 40 cm.  Jeg er egentlig litt usikker på hvordan den ser ut siden jeg får en del forskjellige bilder når jeg googler den.  Dette blir jo bare veldig spennende og jeg håper at jeg får begge til å trives.  Det dukket opp veldig mange nydelige varianter av Paris da jeg googlet, så jeg er redd dette kan bli ei ny dille :-)


6 kommentarer:

 1. Hei Lisbeth

  Spændende dille - og hvis du tager Trillium med, så bliver det endnu værre, der er også en ny slægt der hedder Trillidium som er lidt af en mellemting.

  Imponerende at en norsk firma har sådanne ting på programmet - de er svære at få i EU og P. thibetica har jeg i restordre...

  God fornøjelse!

  Og ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Trillium er også en liten dille :-) Og jeg er også imponert over Garden Living, men gutta der er også ganske lidenskapelig interessert i planter, så det har jo noe med det å gjøre :-)

   Slett
 2. Flott med spesielle planter, nesten litt sånn fra en annen planet-aktige.
  Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, de er veldig spesielle :-)
   Ha en flott dag du også!

   Slett
 3. Fine planter! Jeg har ingen firblad, men fotblad og trillium. Synes de er flotte og så er det jo noe med kontraster :-). Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig i at både fotblad og trillium er flotte! He en fin uke du også!

   Slett