onsdag 2. oktober 2019

En sommer er over ..., oppsummering over parselldyrkingen

Vi har hatt første frostnatt og dagene er skikkelig kalde, men inni mellom er det noen flotte dager.  For å huske litt til neste års dyrking så skriver jeg en liten blogg om hvordan det gikk på parsellen i år, som vanlig ble noe vellykket og noe mindre vellykket.  I år var det i alle fall nok regn, det trengtes bare å vanne et par ganger på forsommeren.  Men våren var ganske kjølig, og det gjorde at en del ting ikke gikk så bra.

De første sukkerertene som jeg sådde, spiret ganske dårlig.  Men jeg sådde om igjen og det ble mye bedre.  Jeg hadde tenkt å så enda en gang, men kom aldri så langt.  Det spilte heldigvis ikke så stor rolle, jeg har hatt sukkererter helt fram til nå.

Jeg sådde 3 forskjellige bønner, men det var bare Blauhilde som ble vellykket.  De andre trivdes ikke denne forholdsvis kalde våren/forsommeren.  Det er første gang jeg dyrker Blauhilde og det skal jeg helt klart gjøre mer av.  De var utrolig gode, det må bli flere planter til neste år.  Jeg forkultiverte dem før utplanting, tror det er gunstig.

Potetene i år ble bedre enn tidligere år med mindre skurv.  Mulig at det skyldes nye sorter?  I år satte jeg berber og astrix, og vi har poteter frem til jul.
Gulerøttene er også større, men jeg må være flinkere til å tynne, og litt mer gjødsel.  Det med gjødsel er egentlig det verste, jeg glemmer å få det ut.
Det ble også litt sellerirot i år, de burde også fått litt mer gjødesel, men ellers er de veldig bra.
Jeg sådde også litt beter, men det var bare to som spirte og kun en som vokste seg stor.  Jeg tok opp den i går og den var spist på.  Så om det blir noe til oss der, det vil vise seg.
Også knutekålen spirte dårlig.  Jeg sådde to ganger, men like dårlig begge gangene.  Det ble 4 knutekål av to såinger, ikke mye å skryte av.

Jeg fikk en del setteløk og de ble også ganske bra, men kunne vært litt større.  Gjødesel, gjødsel, gjødesel ....  Hvitløken ble også liten, den har jeg tatt opp, brukt litt av og planter ut igjen nå i oktober.

Og så ble det masse purre!  Egentlig alt for mye, men jeg har fått gitt bort noe og så får jeg gi bort mer i løpet av høsten.  Purren klarte jeg å gi nok gjødsel.


Jordskokken ser fin ut.  Jeg skal snart høste litt av den og så får vi se hvor lenge det er mulig å grave.  Resten får jeg høste til våren.

Og det som virkelig er gøy er aspargesen, den har vokst kraftig så der kan vi høste en del til våren.  Vi kunne nok høstet litt i år også, men plutselig hadde den vokst seg for stor.  Det var sikkert like greit, da har den fått enda et år på seg.

Kålen er et sorgens kapitel.  Jeg prøvde å dekke til, men den ble spist opp.  Jeg høstet et hode brokkoli, resten var det andre som fikk.  Jeg tror at jeg kommer til å plante litt rosenkåø neste år, men ingenting annet.

Alt i alt er jeg ganske fornøyd med årets avling.  Men spiringen på våren gikk dårlig i år.  Det skyldes nok kaldt vær og er lite å gjøre med.

2 kommentarer:

 1. Det kan være meget godt med sådan en gennemgang af årets forløb i køkkenhaven. Så husker man bedre hvad der er sket når man skal i gang næste år, og kan tilpasse forventninger og afgrøder til forholdene.
  - Og jeg genkender udmærket dine problemer med gødning, med kolde forår og dette med at måtte så igen flere gange. Det er bare ikke så nemt at dyrke grønsager. Men jeg synes du har fået succes med flere ting og det er det man skal huske! Bønner og ærter og masser af kartofler er jo altid godt at have, og så skal du glæde dig til asparges næste år. Det er det bedste af det hele!

  Held og lykke og god arbejdslyst!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre at flere sliter litt med gjødsel og dyrking. Vi får se fremover og tusen takk, god arbeidslyst til deg også!

   Slett