onsdag 27. april 2016

Hepaticaen trives

Nå titter det opp blåveis overalt i hagen.  For noen år siden var jeg med på en fellesimport av hepatica via Hagegal.  Jeg kjøpte da både rosa og hvit hepatica og det som er så morsomt er jo at disse blåveisene frør seg og de blander seg.  Så derfor dukker det nå opp små blomster flere steder.  Jeg har plantet de fleste hepaticaene i skyggebedet, men det viser seg at de trives midt i sola også, for der kommer det også flere småplanter.

Denne hvite hepaticaen har veldig store blomster.  Jeg har ikke plantet den, den dukker opp for noen år siden og har blitt stadig større.  Jeg tror det må være en hepatica nobilis transilvanica som har frødd seg, de har store blomster og store blader.  Og de sprer seg også litt med underjordiske stengler, noe denne gjør.




Her er den blå transilvanicaen.  Den er mer blå i virkeligheten enn på bildet og den har jeg delt et par ganger.

Jeg har laget meg en egen liten blåveisbarnehage bakerst i skyggebedet, og der blomstrer det nå skikkelig fint.  Blomstene er fra hvitt, rosa, lilla til blått.  Og bladene varierer også en del.  Det er virkelig spennende å se hva det blir av disse små frøplantene.
Jeg sår ikke blåveisene selv, jeg finner små frøplanter under noen av de store plantene og flytter dem til barnehagen.  Der står de i 2 - 3 år før blomstene kommer.

Denne lille her er den mest knall rosa av den alle.


De små dukker opp der de selv vil. Og maurene er nok med på å spre dem :-)


Dette er hepatica transilvanica 'Konny Greenfield', en av de jeg kjøpte på fellesimporten.  
Den vokser ikke fort, men nydelig er den jo.

Blåveisen er noe av det første som dukker opp når snøen forsvinner.  Knuppene ligger klare og det skal ikke mye sol og varme til før de titter frem.  Bladene er vintergrønne, men kanskje ikke så vakre på våren.  Men da er det bare å klippe dem av og så kommer det nytt bladverk rett etter blomstring.

Etter blomstring bøyer stenglene seg mot marka og der detter frøene ned når de er modne.  Så det kommer gjerne mange frøplanter rundt morplantene.  Men maurene tar også med seg frøene og derfor kan de dukke opp både her og der.  Blåveisfrøene mister fort spireevnen og de bør derfor sås ferske.


3 kommentarer:

  1. Ett trevligt inlägg om våra älskade sippor. Jag har samma erfarenhet som du, när jag planterat in odlade sorter dyker det upp nya varianter så de korsar sig säkert med varandra.

    Blåsippornas frö innehåller något ämne som attraherar myrorna så blåsippan har engagerat myrorna som hjälp för sin spridning, ett av naturens sinnrika samspel.

    Hälsningar

    /Gunilla

    SvarSlett
  2. Tror ikke blåveis går så bra her vest, men har heller ikke prøvd. I fjor plantet jeg fylte hvitveis, ser de står med mange knopper nå, så jeg får være fornøyd med det. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vet heller ikke om blåveisen trives hos dere, men jeg ville nok ha prøvd :-) Og vil du, kan jeg gjerne sende deg et par vanlige blåveis, må bare vente til snøen igjen forsvinner. Vi våknet til masse snø i dag, men slik er jo april.
      Den fylte hvitveisen har jeg også og den er nydelig.

      Slett