Jeg prøvde meg på luftavleggere for 2 år siden og det var delvis vellykket, så da har jeg prøvd meg igjen i dag. Å lage luftavleggere er på mange måter det samme som å legge ned ei grein mot jorda for å få den til å lage røtter, men på denne måten så gjøres det oppe i lufta. Og da kan det gjøres på så mange flere busker og trær.
Jeg har et hjertetre som jeg skal beskjære litt og noen av greiene er så pass grove at jeg ville prøve å lage nye trær av dem. Sist jeg prøvde så var det vellykket på hjertetreet. Kanskje jeg prøvr meg på et par andre trær også, tida er i alle fall riktig nå.
Først fjernes barken på ei grein, ca 2-4 cm. Greina bør være 1 cm i diameter eller mer. Der barken fjernes er det stedet hvor en vil prøve å få dannet røtter.
Så legges det på fuktig mose og jeg surret litt gladpack rundt mosen. I begge ender knøyt jeg en hyssingstum stramt til slik at dette ble tett. En må passe på at det ikke er noe mose som stikker ut noe sted for da vil mosen tørke opp. Røttene kommer til å danne seg i den fuktige mosen.
Og til slutt surret jeg litt svart plast rundt for at det skal være mørkt inne i pakka. Røttene dannes ikke i lyset. Sist brukte jeg aluminiumsfolie, men den var litt for populær blant fuglene, antagelig var det skjæra som hakket hull i den. Jeg håper at plasten får være i fred.
Og så er det bare å vente, kanskje til midten av august. Da går det an å titte under den svarte plasten for å se om det har dannet seg røtter. Når en kan se røttene inne i mosen, så er det bare å kutte greina, ta gladpacken forsiktig av og putte mose og røtter ned i ei potte med jord. Der vil røttene utvikle seg videre.
Måten å lage avleggere på kan visstnok brukes både på lauvtrær og bartrær, og siden det ikke koster noe som helst, så er det veldig artig å prøve. Og hvis noen ønsker å lære mer så er det bare å gå inn på YouTube og søke på air layering. Da kommer det mange treff, noen er veldig omstendelige, andre mye enklere. Og dette er faktisk ganske enkelt.
Så spennende det var. Jeg har en gammel deutzia som jeg har prøvd å ta stiklinger av flere ganger, de spirer, men så dør de. Kanskje jeg skal prøve dette.
SvarSlettHilsen Ingeborg
Det er absolutt verdt å prøve. Og særlig når du ikke har lykkes med vanlige stiklinger.
Slett