mandag 27. juni 2016

Martagonliljene har begynt å blomstre

Nå har martagonliljene begynt å blomstre i hagen, og det er så mange lekre.  Hadde det ikke vært for liljebillene så hadde det vært bare rein glede å ha disse i hagen.  Heldigvis så hjelper det å plukke billene, de 2 siste årene har de ikke vært så plagsomme.

Liljene er så fine å putte inni mellom staudene.  Der rager de over det meste og det virker som de trives overalt.  Jeg har dem både i skyggebed og midt i sola i ganske så skrinn jord.  Her et par rosa, navnløse liljer.  De vanligste fargene er rosa, dypere rød og hvitt.Denne røde heter lillium martagon 'Claude Shride'


Denne har litt mer gult i seg og skal hete 'Dalhansonii'.

Jeg har plantet er god del martagonliljer og det virker som de aller fleste har kommet igjen år etter år.  Og for første gang i fjor fant jeg flere nye planter.  I år er det blitt enda flere, så det er helt tydelig at de sår seg.  Og det gjør absolutt ingen ting :-).  Nå gleder jeg meg til flere kommer i blomst.

Martagonliljene er en svært gammel hageplante, i Norge tror man at den har vært dyrket helt fra middelalderen.  Navnet kommer fra et tyrkisk ord for turban og det må vel være en beskrivelse av blomsten.  De kalles jo også krøll-lilje og kranslilje, kjært barn har mange navn.  De skal trives godt i moldrik og kalkrik jord og gjerne i delvis skygge.  Men mitt inntrykk er at disse er lettstelte og trives de fleste steder.  Hos ei hagevenninne sår den seg rikelig i tung leire.
Jeg har lest at det tar ca 6 år fra en sår liljene til de blomstrer, så da er det ikke så rart om jeg har merket at det kommer flere nå, hagen min er 10 år i år og disse plantet jeg første og andre året.

Løkene blir store, de kan deles og formeres på den måten også.  Løkene kan faktisk kokes og spises som poteter, men  hvem i all verden ville finne på å spise disse? 


6 kommentarer:

 1. Så vakre liljer du har. Jeg er egentlig veldig glad i liljer fordi de blomstrer så rikt, men de siste årene har jeg vært så plaget av liljelus og mange av plantene ble helt oppspist. Det tok litt tid før jeg skjønte at de røde billene ikke var en type marihøne, men glupske beist som spiste opp plantene mine. Derfor har jeg ikke turt investere i flere liljer ennå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skjønner jeg godt. Jeg var også sterkt plaget for noen få år siden, men det hjelper heldigvis å plukke vekk billene. Nå er det ikke lengre noe stort problem :-)

   Slett
 2. De er kraftige og smukke, dine martagonliljer. Du lader dem passe sig selv, kan jeg forstå. Sommetider er jeg fristet til at grave dem op for at se, hvordan løgene har det, og evt. dele dem, men tør alligevel ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har heller ikke turt å grave dem opp. Så lenge de trives så får de stå der de står :-)

   Slett
 3. De er utrolig fine. Kjøpte frø som jeg sådde i vinter, men det har ikke blitt noe av foreløpig.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke gi opp, det kan visst gå 2 år før de viser seg :-)

   Slett