mandag 16. januar 2017

Hagebøker

Vinteren er ei fin tid for hagebøker.  Når det er snø og mørkt ute er det bare så koselig å finne fram bøker, pakke seg inn i et pledd i sofaen, sjenke i et glass rødvin og glemme seg bort.

Til jul fikk jeg Fru Halds hagebok - den hadde jeg ønsket meg og den har jeg kost meg med siden da.  Hun forteller så fint om hvordan hun jobber i hagen og gir også en god del tips.  Selv ble jeg nyskjerrig på undervanning i drivhuset, det er mulig at jeg skal prøve noe slikt til våren - hvis tida strekket til og det er jo ikke alltid at den gjør.

Jeg har primula-dilla og det var det ei hyggelig hagevenninne som visste.  Rett før jul fikk jeg ei tykk bok om primula av henne.  Jeg tror at hun synes den ble for omfattende og det kan jeg egentlig skjønne.


Boka er på engelsk, på 346 sider, har noen tegninger og en del fine bilder i midten, men er ellers bare tekst.  Boka har blitt liggende, men nå har jeg begynt å se i den.
Forfatteren, John Richards, er en britisk professer som tydelig har vært, og kanskje er, aktiv i flere botaniske foreninger i Storbritania. 
De første sidene er om dyrking av primula og så en del sider om historie og utvikling, men så kommer det som jeg synes er mest spennende - boka forteller om de forskjellige primulaene som finnes, hvordan de ser ut, hvor de vokser vilt, hvordan de kan formeres og hvordan få dem til å trives (hvis det er mulig hos oss).  Det skal bli skikkelig spennende å studere boka.  Hvert år sår jeg flere forskjellige primulaer og prøver alltid å finne ut av hvor jeg bør plante dem i hagen ved å google.  Men på google finner en jo mye rart, boka er helt klart mer å stole på.

7 kommentarer:

  1. Primulabogen er nok en klassiker inden for primulalitteraturen. Jeg søgte på Fru halds Hage i det danske bibliotekssystem, men fandt ikke bogen. Jeg synes, de skandinaviske lande forsømmer at føre nabolandenes havebøger. Det er sikkert for dyrt at oversætte dem; men vi burde vel også kunne læse dem på originalsproget.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg i at vi må kunne lese bøker på originalspråkene her i skandinavia. Norsk og dansk er forholdsvis likt i skriftspråk, svensk synes jeg er litt tyngre å lese, men det går helt fin

      Slett
  2. Høres ut som ei spennende bok, men det er gjerne bilder eller tegninger av de forskjellige primulaene? Det er litt tyngre å se forskjell bare ut fra beskrivelser, syns jeg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er ikke så mange bilder/tegninger i forhold til alle primulaene som står i boka, men bildene finner en jo ved å google. Helt enig i at det er vanskelig å se forskjeller ut fra bare en beskrivelse

      Slett
  3. Så kjekt at du anbefaler boken min :) Jeg har akkurat kjøpt Claus Dalbys gamle drivhusbok, så nå skal jeg se om jeg kan få inspirasjon til å bygge nytt drivhus etter at mitt gamle ble tatt av Urd.
    Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg håper at du selger brukbart av boka di :-) Og lykke til med nytt drivhus, hos Dalby finner du nok mye inspirasjon.

      Slett
  4. Thank you for sharing valuable information nice post,I enjoyed reading this post.

    หนังออนไลน์

    SvarSlett