torsdag 23. juli 2015

En hel dag i hagen :-)

Gårsdagen ble en flott hagedag.  Vi har fortsatt ferie og i går var feriedagen helt uten planer, da ble dagen brukt i hagen.  Deilig med slike fridager, og i tillegg var været fint.
Jeg hadde tenkt å få luket over det meste, men rakk jo selvsagt ikke det.  Under luking så dukker det opp så mye annet som bare må gjøres :-)  Jeg fant en god del frøplanter, særlig av blå valmuesøster og juleroser.  De måtte jo pottes opp.  Jeg prøver å ta vare på frøplanter, men enkelte som det blir veldig mye av, orker jeg ikke.  Julerosene pleier jeg å fjerne frøstandene på før de er modne, men det hender rett som det er at noen blir stående uten at jeg ser dem og det hadde tydeligvis skjedd her.  De sår seg lett og det blir så utrolig mange frøplanter.

Jeg oppdaget også at enkelte frø begynte å bli modne og dermed måtte jeg inn å finne kaffefilter til å samle dem i.  Jeg har tenkt å være flink til å samle frø i år, og nå var det modne frø på enkelte primulaer, androsacer og gulskjermen.


Av det som blomstrer nå så er baptisia australis, blå falsk indigo, den som virkelig synes i hagen.  Planta har blitt stor, nesten en meter høy, og er full av blomster.  Jeg husker ikke når jeg kjøpte den og jeg har holdt på å kaste den flere ganger.  Den har brukt mange år på å etablere seg og fikk sine første blomster for noen få år siden.  Men nå er jeg glad for at jeg tok vare på den.  Den skal ha blitt brukt til farging av tøy tidligere, skjønner godt det, blåfargen er flott.

Stiklene har også begynt å blomstre, særlig alpestikla er flott med sine ståblå blomster.  Og humlene er veldig glad i dem og det er jo et stort pluss.
Dette er en mye mindre hagestikle, jeg tror det må være Eryngium Planum 'Blue Hobbit'.  Jeg plantet den i fjor og den har bare 2 blomster i år, men humlene har funnet den.

Frøstjernene er også vakre nå, men som vanlig begynner bladene på dem å bli stygge.  Veldig synd, men ingenting å gjøre med.  De frør seg også alt for mye, i år må jeg prøve å få fjernet alle frøstandene før de frør seg.  Disse frøplantene orker jeg ikke å ta vare på og det blir bare så alt for mange av dem.  Men blomstene er virkelig flotte når en kommer helt inn på dem.

2 kommentarer:

  1. Flotte planter Lisbeth. rart det der en bestemmer seg for å gjøre en ting i hagen og plutselig har en gjort en hel del annet og ikke nødvendigvis blitt ferdig med det en i utgangspunktet hadde planer om :-) Godt å høre at det er fler enn meg som har det slik ! Ha en fin hagedag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jo så utrolig enkelt å spore av når en holder på i hagen, Liv :-) Jeg klarer aldri å holde meg til en oppgave om gangen.

      Slett