torsdag 30. juli 2015

Stiklingsformering av stauder

I dag fikk jeg endelig somlet meg til å ta noen stiklinger av enkelte stauder.  Jeg har tenkt på dette lenge, men tida flyr jo når en holder på i hagen.  Men jeg kjøpte en lekker fiol hos Garden Living forrige torsdag som hadde vokst seg lang og slengete.  Nå plantet jeg den ut i bedet og da jeg allikevel måtte klippe den ned, så tenkte jeg at jeg skulle prøve å ta stiklinger av den.
Viola Irish Molly heter den og jeg har aldri sett maken.  Fargen er en blanding av gult, brunt og grønt, jeg falt for den da jeg fant den i nettbutikken.

Så da var det bare å finne fram det jeg hadde av såjord, det rakk til 4 potter og fiolstiklingene ble puttet i en av dem.  I de andre satte jeg ned stiklinger av trebladgillenia, voksklokke (Kirengeshoma palmata) og Baptisia australis.  Denne gangen tenkte jeg å gjøre det skikkelig, så jeg dyppet stilkene i litt bakepulver før jeg dyttet dem ned i jorda.  Bakepulver skal gjøre at stiklingene roter seg lettere, jeg har aldri prøvd det før, men det kan jo umulig skade.
Jeg satte stiklingene rundt kanten i pottene, de skal også gjøre at de roter seg lettere.   Og så fjernet jeg en god del blader slik at de ikke skal tørke så lett ut.  Noen blader klippet jeg også bort halvparten av så får jeg se hva som fungerer best.
Og nå står pottene under tak og i skygge ute, Det er alltid spennende å se om de roter seg.  Gjør de det så har jeg fått noen nye planter og gjør de det ikke, så har det heller ikke kostet meg noe.

3 kommentarer:

  1. Flott viol, helt spesiell, jeg har aldri sett den fargen før. Takk for nyttige tips også ! Ha en fin dag i hagen :)

    SvarSlett
  2. Så spennende. Håper du lykkes med stiklingene. Sannelig et godt tips, som jeg skal forsøke. http://ritasfryd.blogspot.no

    SvarSlett
  3. Jeg har aldri stiklingfornert stauder, kun busker og sommerblomster. Jeg bruker samme "prosedyre" som deg + at jeg trekker over en blank plastpose.

    SvarSlett